Tartu Ülikooli investeerimisklubi

24.10 – 28.10 Balti börsi nädala kokkuvõte

Jagame igal esmaspäeval Balti börsi nädala ülevaadet, mis kajastab eelneval nädalal Balti börsil toimunut. Info on koondatud Nasdaq Balti börsi lehelt. Esmakordselt mõne börsiettevõtte kohta infot jagades on ülevaate lõpus leitav ka ettevõtte tegevuse lühitutvustus. Asume asja juurde.

 

Nädala jooksul tehti Balti börsil enim tehinguid LHV ja Šiaulių panga, Enefit Greeni ning Tallink Grupp aktsiatega. Mitmed ettevõtted avaldasid 2022. aasta III kvartali majandustulemused.

 

24. oktoobrist 4. novembrini kestab ravimiettevõtte J Molner aktsiate esmane avalik pakkumine. Ühe aktsia hind on 8,12 eurot ja pakkumise eeldatav tulu on 1 miljon eurot. 

Molner kavatseb pakkumise tulu kasutada ennekõike oma meeskonna kasvatamiseks ja uute toodete turule toomiseks aga ka Molneri laborivõimekuse kasvatamiseks. Molneri aktsiad lähevad kauplemisele alternatiivturul First North.

 

Tallink Grupp avaldas 2022. aasta III kvartali majandustulemused. Auditeerimata puhaskasum moodustas 37,9 miljonit, moodustades aasta tagasi samal perioodil 5,5 miljonit. Tallinki aktsia sulgus reedel hinnaga 0,47 eurot.

 

Harju Elektri 2022. aasta III kvartali käive kasvas võrreldes eelmise aastaga 46,1 miljoni euroni ehk 9,3% ja puhaskasum kasvas 1,5 miljoni euroni ehk lausa 63,2%. Heade tulemuste taga on ettevõtte sõnul suurenenud tellimused, edukad hinnaläbirääkimised ja tarneprobleemide lahendamine. Harju Elektri aktsia sulgus reedel hinnaga 5,58 eurot.

 

Arco Vara avaldas samuti 2022. aasta III kvartali majandustulemused. Müügitulu oli 5 232 tuhat eurot, mis on 8,5 korda rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Puhaskasum moodustas 556 tuhat eurot, moodustades aasta tagasi samal perioodil 202 tuhat eurot. Arco Vara aktsia sulgus reedel hinnaga 1,762 eurot.

 

Tallinna Vesi on majandustulemustes mõjutatud hüppelisest energiahinna tõusust. 2022. aasta III kvartali käive vähenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 1 % võrra ehk 13,48 miljoni euroni. Puhaskasum vähenes 2,22 miljoni euroni ehk 58,5% võrra. Tallinna Vee aktsia sulgus reedel hinnaga 12,5 eurot.

 

Arco Vara on kinnisvaraarenduse ettevõte, mis müüb oma kaubamärki ka kinnisvarabüroodele Eestis, Lätis ja Bulgaarias. 1992. aastal asutatud ettevõtte tegevuse põhirõhk on kvaliteetsete ning terviklike elukeskkondade arendamisel Eestis ja Bulgaarias.

Harju Elekter on rahvusvaheline tööstuskontsern, millel on laialdane kogemus kestlike elektrijaotuslahenduste pakkumisel. Harju Elekter Grupp projekteerib, toodab ja paigaldab elektriseadmeid energeetika-, tööstus- ja taristuettevõtetele ning avalikele ja ärihoonetele. Grupi Eesti, Soome, Rootsi ja Leedu üksustes töötab ligikaudu 900 töötajat ning kontserni 2022. aasta 9 kuu müügitulu oli 125,3 miljonit eurot.

AS Tallinna Vesi on Eesti suurim vee-ettevõtja, mis teenindab enam kui 23 900 kodu- ja äriklienti ning 470 000 lõpptarbijat Tallinnas ja seda ümbritsevates valdades. Tallinna Vesi on noteeritud Nasdaq Tallinna börsi põhinimekirjas. Suurimat osalust ettevõttes omavad Tallinna linn (55,06%) ja energiakontsern Utilitas (20,36%). 24,58% ettevõtte aktsiatest on Nasdaq Tallinn börsil vabalt kaubeldavad.

Autor: Helena Nõmm