Tartu Ülikooli investeerimisklubi

21.11 – 25.11 Balti börsi nädala kokkuvõte

Jagame igal esmaspäeval Balti börsi nädala ülevaadet, mis kajastab eelneval nädalal Balti börsil toimunut. Info on koondatud Nasdaq Balti börsi lehelt. Esmakordselt mõne börsiettevõtte kohta infot jagades on ülevaate lõpus leitav ka ettevõtte tegevuse lühitutvustus.

 

Nädala jooksul tehti Balti börsil enim tehinguid Šiaulių panga aktsiatega.

 

Hepsor AS alustas Kanadas tütarettevõtte Hepsor Kanada AS asutamise protsessi, et siseneda sealsele kinnisvaraturule. Hepsoril on käsil läbirääkimised uue ettevõtte juhikandidaadiga ja töötajate otsimine. Tööd plaanitakse alustada 2023. aasta märtsis-aprillis ja esimese 9 kuu eesmärk on sealse turu tundmaõppimine. Hepsori aktsia sulgus reedel hinnaga 9,38 eurot.

 

Euroopa Keskpanga järelvalvenõukogu nimetas LHV Groupi oluliseks finantsvaldusettevõteks ning 01.01.2023 võetakse nii LHV Group kui LHV Pank oma järelvalve alla. Seni teostas järelvalvet Eesti Finantsinspektsioon. Euroopa Keskpank hindas otsust tehes LHV Groupi olulisust Eesti kui liikmesriigi majanduses – LHV Groupi varade maht moodustas üle 20% kogu Eesti sisemajanduse koguproduktist. LHV aktsia sulgus reedel hinnaga 3,175 eurot.

 

Šiaulių Bankas ja Invalda INVL ühendasid 22. novembril oma jaekaubanduse segmendid. Šiaulių panga grupp lisab juba pakutavatele finantsteenustele oma portfelli ka Leedu II ja III samba pensioni- ja investeerimisfondide haldamise ning laiendab elukindlustustegevust Baltikumis. Šiaulių panga aktsia sulgus reedel hinnaga 0,65 eurot.


Elmo Rent tõi koos uuenenud tehnoloogiaga turule ka uuenenud äpi. Varem toimis teenus vaid rendipunktide põhiselt, kuid nüüd saab klient auto tellida ja jätta endale sobivasse kohta Tallinna või Tartu tänaval. Uus süsteem aitab ettevõttel sama kliendibaasi teenindada väiksema arvu autodega, toob kokkuhoiu investeeringutes ja vähendab veelgi keskkonnajalajälge. Elmo kaugjuhitav elektriauto sai Eesti Transpordiametilt tänaval sõitmise loa selle aasta augustis. Elmo Rendi aktsia sulgus reedel hinnaga 1,78 eurot.

 

 

Hepsor AS on üks kiiremini kasvavaid elukondliku ja ärikinnisvara arendajaid Eestis ja Lätis. Üheteistkümne tegutsemisaasta jooksul on loodud üle 1400 kodu ja 28 000 m2 äripinna. Hepsor on esimese arendajana Balti riikides rakendanud mitmeid uuenduslikke insener-tehnilisi lahendusi, mis muudavad ettevõtte rajatavad hooned energiasäästlikumaks ja seeläbi keskkonnasõbralikumaks. Ettevõtte portfellis on kokku 26 arendusprojekti kogupindalaga 179 000 m2.

Elmo Rent AS on Eesti ettevõte, kelle peamiseks tegevusalaks on keskkonnasõbraliku sõidukijagamisteenuse pakkumine ja sellega seotud jätkusuutlike ning innovatiivsete tehnoloogiate, nagu sõidukipargi IT-opereerimissüsteemi, autokontrolleri ja kaugjuhitava sõiduki, väljatöötamine, turule toomine ja maailmaturgudele viimine.

Autor: Helena Nõmm