Tartu Ülikooli investeerimisklubi

17.10 – 21.10 Balti börsi nädala kokkuvõte

Jagame igal esmaspäeval Balti börsi nädala ülevaadet, mis kajastab eelneval nädalal Balti börsil toimunut. Info on koondatud Nasdaq Balti börsi lehelt. Esmakordselt mõne börsiettevõtte kohta infot jagades on ülevaate lõpus leitav ka ettevõtte tegevuse lühitutvustus. Asume asja juurde.

 

Balti börs lõpetas nädala langusega. Enim tehinguid tehti Šiaulių  ja LHV panga aktsiatega, millele järgnes ka Enefit Green.

 

Bercman Technologies korraldas täiendava aktsiapakkumise 120 000 kuni 210 000 aktsiale, hinnaga 3 eurot aktsia. Märkimine jäi alla eeldatud mahu, 392 investorit märkisid 97 684 aktsiat, mistõttu vähendab ettevõte kulusid võimaluste piires. Bercman sulgus reedel hinnaga 3,035 eurot.

 

Coop Pank avalikustas 2022. aasta III kvartali auditeerimata majandustulemused. Hoiuste maht kasvas kvartaliga 106 miljonit eurot (+8%). Võrreldes aasta taguse ajaga on hoiuste maht kasvanud 368 miljonit eurot (+37%). Laenuportfell kasvas kvartalis 77 miljoni euro võrra (+7%) ning 2021. aasta III kvartaliga võrreldes 354 eurot (+41%). Netotulu oli kolmandas kvartalis 13,9 miljonit eurot, mis tõusis aastases võrdluses 34%. III kvartaliga lisandus 200 uut aktsionäri. Coop aktsia sulgus reedel hinnaga 2,204 eurot.

 

LHV Group otsustas seoses organisatsioonistruktuuri ümberkujundamisega valida juhatusse uued liikmed, kelleks said Meelis Paakspuu, Martti Singi ja Jüri Heero, kes on varasemast LHV Panga juhatuse liikmed ja valdkonnajuhid. Juhatuse esimeheks valiti senine juhatuse liige Madis Toomsalu. LHV aktsia sulgus reedel hinnaga 2,99 eurot.

 

Tallinna Linnavalitsus alustas Arco Vara tütarfirma Kolde OÜ omandamisel oleva krundi detailplaneeringuga, mille järgi ehitatakse Harku järve äärde uus elamurajoon nimega Arcojärve. Detailplaneeringu eesmärgiks on määrata 7 hektari suurusele kinnistule ehitusõigus ligikaudu 400 kodu ja kahe ärihoone jaoks. Arco Vara aktsia sulgus reedel hinnaga 1,75 eurot.

 

Merko Ehitus Eestis ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus sõlmisid lepingu uute ehitiste rajamiseks kaitseväe Tapa linnakus Lääne-Virumaal, mille maksumus on ligikaudu 7,1 miljonit eurot + käibemaks. Merko aktsia sulgus reedel hinnaga 13,2 eurot.

Arco Vara on kinnisvaraarenduse ettevõte, mis müüb oma kaubamärki ka kinnisvarabüroodele Eestis, Lätis ja Bulgaarias. 1992. aastal asutatud ettevõtte tegevuse põhirõhk on kvaliteetsete ning terviklike elukeskkondade arendamisel Eestis ja Bulgaarias. 

Bercman on 2016. aastal asutatud süvatehnoloogia ettevõte, mis tegeleb liiklusohutust suurendavate toodete arendamise ja müümise ning riist- ja tarkvaraarendusteenuste pakkumisega. Ettevõtte missiooniks on liiklussurmade elimineerimine ning visiooniks olla eelistatuimaks partneriks targa linna lahenduste teostamisel. Bercmani gruppi kuulub asjade interneti ja autonoomsete süsteemide arendusettevõte Krakul OÜ. 

Eesti kapitalil põhinev Coop Pank on üks viiest Eestis tegutsevast universaalpangast. Pangal on 139 000 igapäevapanganduse klienti. Coop Pank kasutab jaekaubanduse ja panganduse vahel tekkivat sünergiat ning toob igapäevased pangateenused inimeste kodu lähedale. Panga strateegiliseks aktsionäriks on kodumaine kaubanduskett Coop Eesti, mille müügivõrgustikku kuulub 330 kauplust.

Enefit Green on üks juhtivatest ja mitmekülgsematest taastuvenergia tootjatest Läänemere piirkonnas. Ettevõttel on Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas kokku 22 tuuleparki, 38 päikeseelektrijaama, 4 koostootmisjaama, pelletitehas ja hüdroelektrijaam. 

LHV Group on suurim kodumaine finantsgrupp ja kapitali pakkuja Eestis, mis hoiab ligi 5 miljardi euro Eesti inimeste finantsvarasid. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank ja LHV Varahaldus. LHV esindused asuvad Tallinnas ja Tartus, LHV Pangal on filiaal Ühendkuningriigis. LHV-s töötab üle 470 inimese ja ettevõttel on üle 9700 investori. LHV Panga teenuseid kasutab üle 221 000 kliendi ja LHV hallatavatel pensionifondidel on rohkem kui 178 000 aktiivset klienti.

AS Merko Ehitus kontserni ettevõtted arendavad kinnisvara ning ehitavad hooneid ja infrastruktuuri. Loome paremat elukeskkonda ja ehitame tulevikku. Tegutseme Eestis, Lätis, Leedus ja Norras. 2021. aasta lõpu seisuga andis kontsern tööd 670 inimesele ning ettevõtte 2021. aasta müügitulu oli 339 miljonit eurot.

Šiaulių Pank on 1992. aastal asutatud Leedu suurim kapitalipank, pidevalt ja järjepidevalt kasvav finantspartner, mis pöörab erilist tähelepanu ettevõtete rahastamisele ja tarbijate finantseerimislahendustele. Šiaulių Pank teenindab oma kliente 56 klienditeenindusüksuses 37 linnas ja alevikus üle kogu Leedu. Šiaulių Panga gruppi kuuluvad tütarettevõtted, mis tegutsevad liisingute, renoveerimise, elukindlustuse ja kinnisvara valdkonnas.

Autor: Helena Nõmm